Tetamu Rindu

Tuesday, 17 October 2017

INGKAR CINTA ( PROLOG II )KELUARAN OKTOBER 2017
 
Dirantai kenangan, digelangi kerinduan, kepada siapa harus dirungutkan hati yang rawan?

AWALLUDIN makrifatullah. Siapa yang tahu maksud ayat ini?” Soalan yang diajukan oleh Ustaz Mustakim memenuhi ruang surau yang dihadiri lebih dari dua puluh orang jemaah lelaki.
“Awal agama ialah mengenal Allah. Betul tak ustaz itu maksudnya?” Satu suara dari arah belakang menjawab.
Mata Ustaz Mustakim dialihkan ke arah empunya suara. Dia tersenyum manis lalu menganggukkan kepala. Tiba-tiba  matanya tertangkap pada seraut wajah yang kelihatan kusut, sedang duduk bersandar di dinding surau. Wajah itu kelihatan asing di mata Ustaz Mustakim. Namun, dia hanya membiarkan. Tazkirah yang harus disampaikan ini lebih utama.
“Betul. Tapi sejauh mana kita faham maksud ayat itu?” Soal Ustaz Mustakim lagi membuatkan para jemaah mendiamkan diri.
“Sejak kecil kita diajar untuk bersolat. Menyebut nama Allah, mengingati Allah setiap masa tapi sejauh mana kita mengenal Allah? Adakah kita hanya mengenal Allah saat kita ditimpa bencana? Adakah kita hanya mengenal Allah saat kita berada di dalam kesusahan? Adakah kita mengenal Allah saat ditimpa bahaya? Tetapi apabila kita diberi kesenangan, di mana kita campak kesyukuran kita kepada Allah? Saat kita gembira, apa yang kita lakukan untuk Allah? Saat manusia mengecewakan kita, kenapa kita berlari mencari Allah sedangkan saat kita bahagia, Dia kita lupakan?” Soal Ustaz Mustakim lagi menyentak hati jemaah yang hadir.
Suasana sepi seketika. Anak mata Ustaz Mustakim terarah pada jejaka yang masih duduk bersandar di dinding surau. Jelas di mata Ustaz Mustakim, lelaki itu sedang mengesat pipinya. Menangiskah lelaki itu? Wajahnya keruh bak awan yang berarak mendung. Roman wajahnya  juga seolah-olah menyatakan yang hatinya sedang dilanda kesedihan. Tetapi apa puncanya?
“Allah adalah Tuhan kita. Bukan majikan atau pun tuan yang setara dengan kita. Andai seluruh manusia timur dan barat, penduduk langit dan bumi, jin dan para malaikat, bergabung untuk untuk menderhakai Allah, kuasa Allah s.w.t. sedikit pun tidak akan berkurang. Kenapa? Kerana Allah adalah al-Jabbar, Maha Perkasa. Al- Qayyum, Maha Berdiri Sendiri, sedangkan kita? Siapa kita tanpa Allah? Siapa kita di mata Allah? Apa yang harus dirisaukan adalah kita, adakah Allah memandang kita sebagai hamba-Nya?”
Hatinya tersentap mendengar bait kata yang dilontarkan oleh ustaz yang memberi tazkirah malam itu. Kata-kata itu meresap terus ke dalam jiwanya. Selama ini dia banyak permainkan perasaan orang sehinggalah dia diuji dengan kekecawaan. Saat dia gagal memiliki hati insan yang dia sayang, dia kembali untuk mencari cinta Tuhan. Layakkah dia untuk mendapatkan cinta Allah sedangkan selama ini, dia hanya mengingati Allah saat kesusahan? Layakkah dia untuk mengemis secebis perhatian daripada Allah sedangkan selama ini, hanya perhatian manusia yang didambakan?
Allah, hati aku terlalu hancur sehinggakan aku tidak tahu bagaimana untuk menyembuhkannya. Mungkin ini adalah kifarah untuk semua dosa-dosa ku. Dosa kerana berdusta. Dosa kerana mempermainkan cinta. Allah, masih belum terlambatkah aku untuk merasai cinta-Mu yang maha mulia?

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.